Friday 25 May 2012

Kek Lapis Cheese Persona

 Assalamualaikum...semua..n selamat pagi...dingin n sejuk je pepagi nie....almaklumla hujan renyai2....
Hari nie...Leen nak kongsikan hasil kejadian kek yang dah ramai bloger yang dah mencuba...atau mana2 yang terlepas pandang resepi nie...bolehla mencuba...memang sedap..terutama peminat cheese....

 Terbuatnya kek nie...sebab akak sulongku (gallery mamamimi) nie kata " sedap kek nie.....kau cubala"....dan dok show kat blog dia...peh...tergugat iman den...betul ke sedap?....maka semalam ku mencubala...hasilnya..memang sedap...tapi bagi tekak leen nie...kena makan sikit2...sebab ia cepat muak...dlm 2-3 ketul..kang ...waktu lain 2-3 ketul lagi...bru tak muak...

Kek nie sepatutnya guna brand Lee n perisa coklat...sbb dah dok tak menyabo...nak merasanya... ku bantai je pakai biskut marie brand HWA TAI kot n perisa coffee....sedap gak

Ini pulak versi untuk di makan....tapi anak2 Leen nie kurang gemar pulak..almaklumla..maknya jarang buat yang ada cheese nie...terkejut sekejapla anak tekak masing2....terkulat2 diaorang...hi..hi..nasib baik mama dia buat 1/2 adunan je....klu idakkk....jawabla sendiri ye...

Bagi sesiapa nak mencuba.... Leen sarankan buat 1/2 adunan dulu....first timekan..takut tekejut anak tekak tu....hi..hi....dan lebih sesuai buat malam...sebab kek nie lepas buat.... kena simpan dalam peti sejuk...dlm 6 jam gitu...baru boleh potong...tapi kalau nak buat siang pun boleh...lepas tu letak sekejap kat bahagian pembeku...ha..ambik kau...kejap je...lepas tu..boleh terus ngap...Selamat Mencuba...

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
sumber : Ryoazhar
rujuk: Azlita Masam Manis

Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Sediakan loyang berukuran 9x9 @ 7x7
Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan

Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
Dan terus susun dalam loyang
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
Tekan2 sikit permukaan tu
Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.

nota: susu segar tak sampai 500ml pun takpe...boleh agak2la...just untuk celupkan biskut tu je...
sapa2 dok rasa payah nak sukat susu segar tu 10ml @ 5ml(1/2 adunan) ..guna je..penyukat ubat batuk...lagi senang...

Thursday 24 May 2012

Mangga ku...oh Mangga ku...


 Assalamualaikum dan Selamat Petang semua.....dah lama rasanya mama leen tak bersiaran ye....mcm DJ radiola pulak..hi..hi...bukannya apa mood nak upload tu merudum tetiba...ditambah si baby gegirl nie asyik nk dukung je..tu kena ambik perhatian lebih tu....

  Okla...berbalik kepada cite pokok Manggaku nie...rasa happy sesangatttt.... tu yg naik semangat balik nak mengupload nie...sebab sekian kalinya pokok manggaku telah berbunga.... dan jika diizinkaNya..berbuah lah pulak...tersengih aku sampai ketelinga gembira tak terkata..almaklumla..jenjiran semua pokoknya dah berbuah tinggal pokok den je belum...

rupa2nya baru ku tahu dia nak perhatian lebih rasanya...memandangkan tuannya dah jadi suri rumah dan selalu bercakap dengannya..tu yang berbuah tu...lagi satu ....baca blog kak ita...ada salah satu pesanannya kalau semasa hujan turun kita berdoa...aku pun berdoala  masa tu hujan lebat sangat...mencurah2...


 dengan izin dan rahmatnya....berbunga la pokok Mangg ku ini......

wahai Manggaku ...semoga jadila kamu berbuah yang banyak ye...cayang Mangga...hi..hi...

Sunday 6 May 2012

Happy Birthday...Nurin


06 05 2005 - Selamat Hari Lahir...Kak win...yang ke 7 tahun...Semoga sentiasa diberkati dan dilindungi Allah selalu..serta menjadi anak yang solehah dan mendengar kata kedua ibu dan bapa ye....

Hari nie..adalah harijadi anakku yang ke 7...anak dara aku sorang nie lain dari pada yang lain tau...terlebih gelap sikit...tapi " hitam2 si tampok manggis sungguh pun rupamu hitam ku pandang manis..." hi...hi...

Orang kata sebab anak hitam suka minum kopi atau bersalin waktu malam...mungkin ada logiknya juga...sebab anak aku sorang nie...masa mengandung.. aku suka minum teh tarik...mungkin tu yg tergelap sikit tu...nasib baik teh tarik..kalau kopi...sendiri mau ingatla kan..hi...hi...nurin nie juga lahir waktu malam...adik beradiknya yang lain semua siang...

Nama diberi Nurin Farhanah...yang bermaksud cahaya yang riang gembira....memang betulla maksudnya tu...sbb nurin nie suka n happi je memanjang....

Nurin kata...birthday dia nanti dia nak kek coklat....tengokla ia nurin...kalu mama rajin mama buatla...kalu idak...kodai jola jawap eh....apa2 pun...HAPPY BIRTHDAY TO U.....*_*... ^_*...


Thursday 3 May 2012

Carrot Oat Cake

Assalamualaikum...

Buat kek nie...petang isnin lepas...cuma nak post ada sikit kemalasan melanda...tgh malam nie baru merajinkan diri...

dah lama nak dok merasa kek nie...sedap ke tidak...bila tgk cara membuatnya simple je...boleh caya ke nie..tapi ku cuba gak la...

 Inila rupanya...setelah dideko...bebudak nie pulak dok berebut suruh buh namanya...ku layan ajela...si faris pulak kata carot mama lukis tu mcam cili...nak tergelak aku...

 kek carot setelah dipotong...mula2 makan macam ada yg tak kena je...kacang walnut tu macam tak rangup..ke memang mcm tu?....entahla...tapi bila lama2 makan sedap gak kek nie...rasanya next time kena bakar dulu kot kacang tu...budak2 pulak suka je..husband kata emmm sedapla...

gabungan cheese cream frosting nie..dengan kek lobak memang sedap...kek nie..bila dibiarkan lama semakin sedap tau...
Resepi nie ambil dari blog kak ita...pertama kali nie cuba tak bubuh serbuk kayu manis n serbuk buah pala...takut bebudak tak suka...

resepi nie guna spatula je..tak guna hand mixer...tapi alhamdulilah menjadi gak...

Resepi: Carrot Oat Cake
Rujukan: Blog Azlita - Masam Manis

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum *
1 sudu kecik baking powder *
½ sudu kecik soda bicarbonate *
½ sudu kecik garam * (semua bertanda * disatukan & ayak)
1 sudu kecik serbuk pala * - x bubuh
1 sudu kecik serbuk kayu manis * - x bubuh
2 biji telor gred A
¾ cawan minyak jagung - try guna minyak masak je
¾ cawan gula halus
1¼ cawan carrot sagat ( guna kitchen paper towels untuk perapkan airnya)
½ cawan nenas tin (cincang kasar2 & toskan) - x bubuh - tukar kismis
½ cawan oats
½ cawan gajus - ita guna pistachio (bakar sekejap) - tukar almond tpi x bakar

Cara membuatnya:
Panaskan oven 180C. Kemudian ambil loyang empat segi 7x7inci dan letak sedikit minyak dan dialaskan dengan kertas minyak. Jika tidak, tabur sedikit tepung setelah diminyakkan acuan itu.
Telor dicampur bersama minyak dan gula. Dikacau kira2 lima minit hingga sebati. Kemudian masukkan semua bahan yang telah diayak. Kacau hingga sebati guna spatula. Kemudian masukkan oats, carrot dan nenas dan gaul lagi dengan spatula. Akhir sekali masukkan kekacang yang telah diramas sedikit hingga pecah2.
Tuang ke dalam acuan dan masukkan ke dalam oven. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam.



Bahan cream cheese topping:
½ ketul mentega
½ ketul philadelphia cream cheese
beberapa titis vanilla
3 sudu besar gula icin
2 sudu besar  whipping cream


Cara membuat cream cheese topping:
Satukan semua bahan2 dan putar sampai sebati dan halus. Saya putar guna tangan. Kemudian sapu atas kek yang telah disejukkan terlebih dahulu. jika terlalu pekat dan susah nak disapukan atas kek, tambahlah sedikit susu segar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...