Wednesday 24 October 2012

Oh! Tart Gebussssku...

Assalamualaikum n Selamat Petang semua...

 
Taraaa......emmmm sedapnya tart nie...cair je terus masuk mulut ku ini...hi..hi...memang sedap tart nenas dr kak sheila spices journey nie....tak rugi mencubanya....
 
Sempena Aidil Adha nie...terasa nak mengukis lak....kebetulan semua bahan ada..apalagi terus jela buat tart nie yang dah lama nak buat masa raya puasa ari tu...tapi tak terbuat2....hingga semalam telah pun terlaksana sudah...
 
 
 Tingg!...baru je keluar dari oven....harum je aromanya....wangiiiiii.....apa lagi keng kawan...cubala resepi nie memang mudah membuatnya...masa menguli tu...dah terasa gebusnya doh nie....lembut je...



Si Faris nie..pulak terus je cukai satu bila dah sejuk....sedap dia kata...jarang dia makan tart nie...tapi kali nie dia suka lak...terima kasih pada kak shiela kerana sudi kongsikannya.....dan mohon saya sharekan disini pulak yee...

Jom cuba...nie dia resepinya...nak yg asli boleh klik blog spices journey dibawah nie ye...

Sumber: Spices Journey
Dicubarasa: Mama leen


Tart Nenas Gebuss

Bahan2:
3 cawan tepung gandum
200gm butter
50gm majerin
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar susu tepung
1sudu besar gula icing
1 sudu kecil esen vanilla/ extract vanilla
1 biji kuning telur

Cara:
1. Ayak sekali tepung gandum, jagung, susu tepung dan gula icing.
2. Kacau perlahan2 kuning telur dan esen vanilla.
3. Campurkan semua bahan yang diayak tadi bersama butter dan majerin. Saya guna tangan je...uli hingga sebati. Lepas tu masukan kuning telur yg telah dicampur dengan esen vanilla tadi.
4. Uli lagi hingga semua sebati.
5. Sedia di masukkan di dalam acuan tart dan bentukkan.Saya guna acuan bentuk nastar.
6. Setelah siap hiaskan dengan kuning telur.
7. Bakar 175C selama 20 minit.(bergantung oven masing2 ye...)


Resepi hiasan kuning telur

1 - 2 biji kuning telur
sedikit susu pekat manis ( takat ujung sudu)
pewarna kuning telur

Cara: Kacau semua sekali hingga sebati dan hiaskan dengan menggunakan berus kuih.

Untuk Jem nenasnya ..kali nie saya beli yg dah siap je...kalu nak resepi boleh klik kat blog diatas.

Selamat Mencuba dan Salam Aidil Adha.....buat semua







Friday 19 October 2012

Masak Lemak Sayur Kangkung

 
Hai kekawan...tambah lagi menu..almaklumla time tgh rajin....Nie..lagi satu menu lama...almaklumla dulu2 adik beradik ramai..kih...kih..ramai ke? 5 org je..hi..hi..mak mesti masak lemak nie kalu balik sekolah...atau taugeh.....suka tak suka kami makan n telan gak...lawan ngan sambal tumis ke tumbuk ke...emm..licin di kerjakan...tapikan...budak sekarang..tak gemar sayur cam gini...paling kurang pun ..dia makan kuahnya je...hai..bebudak zaman XY katanye...tak tahulakan nak cakap camne...
 
Menu nie..paling cepat masak..anggaran kurang 5 minit caya tak...tak caya tuan/puan cubala sendiri..
 
Jom intai resepinya...
 
Bahan2:
Sayur kangkung yang telah siap dipetik dan dibersihkan daunnya
1@ 1/2 ulas bawang besar
1 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis
sedikit garam
1 biji - santan
 
Cara:
Masukkan santan ke dalam periuk dan tunggu hingga mendidih.
Tumbuk bawang beserta ikan bilis hingga lumat dan masukkan dalam santan.
Bila mendidih ..masukkan sayur kangkung.
Tutup api ..jangan lama sangat nanti sayur layu...tak sedap dimakan...just..kacau dengan senduk dan tutup api.
Kalau nak versi tumis air pulak...just letak sedikit minyak dan masukkan bahan yang ditumbuk tadi..lepas tu tumis hingga agak garing atau naik bau...kemudian masukkan santan dan tunggu mendidih..bila dah didih..barula masukkan sayur ....dah siap..taraaa...cepatkan...
 
Jom Cuba....

Sambal Sotong Daun Limau Purut

 
 
Assalamualaikum...semua...apa khabar?...diharap semuanya dalam keadaan sihat walafiat...tengah hari semalam ...menu masakan adalah sambal sotong ...letak daun limau purut..ikut suka je ye...maklumla..baru tanam pokok tu..hidup agak subur pulak tgknye...tu yg kena petik daunnya tu...apa lagi kekawan...
 
Jom kita masak yok...
 
Bahan-bahannya:
 
6 ekor sotong yang telah dibersihkan dan dihiris
1 ulas bawang merah-besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar - lada kisar
1 sudu besar sos lada
1 tangkai serai
1-2 helai daun limau purut
sedikit air
sedikit minyak
sedikit santan
sedikit garam dan gula
sedikit kicap
sedikit air asam jawa
 
Cara:
1. Hiris bawang besar, putih dan halia atau ditumbuk boleh jugak.
2. Tumis bahan2 tersebut. Kemudian masukkan lada kisar dan kacau.
3. Setelah naik bau dan agak garing, masukkan sedikit air.Masukan daun serai.
4. Masukkan sedikit sos lada dan air asam jawa. Bila dah mereneh, masukan sotong yang telah      
    dihiris. Biarkan seketika.
5. Bila mula mendidih, masukkan garam, gula,kicap dan kacau.Perasakan.
6. Masukkan daun limau purut dan tunggu mendidih dan kacau sehingga agak kering sedikit airnya.
7. Bila dah masak sotong, matikan api dan siap dihidangkan.
 
 
 
 
Selamat Mencuba.. 
 
 
 
 

Friday 5 October 2012

Puyuh Masak Goreng Kicap Sos Berlado

Assalamualaikum...


Hari nak persembahkan...puyuh masak kicap yang leen masak tempoh hari...emm memang sedap..bebudak nie pun suka je makan...asalnya nak masak lemak cili api tapi santan pulak dah habis..maleh pulak nak gi kedai..maka bertukar menu si puyuh nie...

Masak kicap nie main agak2 je ye...sebab dah biasa masak cam gini..org kata (campak2 je) bila nak dimemorikan nie yang terkial2 dok nak mengingat bahan2 nya..apa pun kalu ada terkurang jgn risau..gerenti jadi nye...try n errorla ye..hi..hii...kalu kek tu lain lah..gamak nyee..Jom tengok resepinya...

Bahan2:
3 ekor burung puyuh dibelah dua dan dibersihkan.
 1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
sedikit halia dihiris
1 sudu besar lada merah kisar
1 biji lada besar dihiris kasar
sedikit sos lada/ sos tomato
sedikit kicap
sedikit garam
sedikt rempah tumis - kayu manis,bunga lawang dsb.
sedikit air
sedikit minyak utk menumis

Cara:
Mula2 goreng puyuh tersebut dengan kunyit dan garam.
Tumis bawang, halia dan rempah tumis hingga naik bau.
Masukkan lada kisar dan kacau seketika.
Masukkan sedikit air, bila dah mengelegak...masukan garam, lada besar dan puyuh. Gaulkan sekata. Kemudian masukan sedikit sos dan kicap.
Gaulkan rata, bila dah sekata tutup api dan siap dihidang.

Jika hendak senang..goreng puyuh dulu. Lepas tu baru buat sos kicap...bila dah masak sos tu...terus curah di atas puyuh tersebut.

Selamat Mencuba ye...

Oh...My Donut

 
Assalamualaikum.... 
 
 Hari ni...Mama leen nak tunjukkan kuih donut yang dibuat tempoh hari...emmm memang sedap dan senang membuatnya....nie gara - gara terpandang kat blog Izah Muffin lover teringin nak cuba...apatah lagi ia kuih kegemaran bebudak nie...Terima kasih ye Izah atas perkongsian resepi nie..izinkan saya CNPnya di sini.....

 Nie..pulak selepas digoreng...

Lihat tuuu...dalamnya gebu..apalagi kekawan...jom cuba....

Resepi: DONUT LEMBUT SALUT COKLAT
Sumber: izah
 
Bahan:

2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula
 
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.


3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin

Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.

Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.

Sedia dinikmati.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...