Tuesday 19 June 2012

Red Velvet Cupcakes

Assalamualaikum....

Petang nie, tayang kek red velvet....emmmm sedap....ditambah dengan cream cheese toppingnya....memang terangkat....Jom cuba...


Resepi asal nie...untuk adunan kek...jika nak bentukkan pada cupcakes tu..masa membakar kurangkan pada 20-25 min je...atau sehingga masak...resepi nie utk 1/2 adunan..ye..sesiapa nak tengok yang asal boleh meninjau blog Azlita Masam Manis...

Resepi: Red Velvet Cupcakes
Rujuk: Blog Azlita masam Manis

Bahan:
1 1/4 cup tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar pewarna merah @ 1 1/2 sudu kecil
57 gm butter tampa garam
3/4 cawan gula - ita guna gula kastor
1 biji telur - ita guna gred A
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 cwn buttermilk - (1/2 cwn susu segar +1/2 sudu jus lemon)
1/2 sudu kecil cuka masakan
1/2 sudu kecil baking soda

Panaskan oven pada suhu 175 C @ bergantug pada oven masing2.

Dalam satu bekas, ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
Dalam satu mangkuk yg kecil, satukan serbuk koko dan pewarna merah dan kacau rata hingga menjadi paste @ tambahkan sedikit air supaya mudah melarut.

Dengan menggunakan mixer, pukul butter dan gula hingga lembut dan ringan. 
Masukkan telur dan pukul lagi hingga bergaul sempurna.
Masukkan esen vanila dan campuran koko dan pewarna merah tadi dan pukul lagi hingga sebati.

Masukkan tepung berselang seli dgn buttermilk. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dgn tepung (tepung, susu, tepung, susu dan akhir tepung)
Dalam satu bekas kecil yg lain satukan cuka dan baking soda.
Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi. Gaul kan sempurna dgn spatula.

Tuangkan adunan tadi ke dalam bekas loyang pembakar berukuran 6inc yg telah di gris dgn butter dan di alas dasarnya dgn kertas minyak.
Bakar pada suhu 175 C selama 50 minit - 1 jam atau sehingga masak.

Setelah kek masak, sejukkan dahulu atas redai hingga ia benar2 sejuk.
Setelah itu potong kek kepada 2 atau 3 bahagian. 
Sapukan Cream Cheese ke atas setiap lapisan kek.

Akhir sekali salutkan keseluruhan kek dgn cream cheese. Simpan dalam peti sejuk sebentar hingga cream cheese keras sedikit. Keluarkan dan deco lah kek dgn baki cream cheese mengikut creativiti anda. 



CREAM CHEESE TOPPING:
rujuk: blog yatie-sinar kehidupanku
  • 250gm cream cheese
  • 4 sudu besar butter
  • 1/3 cwn gula icing, diayak
  • 1 sudu kecil jus lemon
*Cara2:  Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek yg telah sejuk tadi. Hias ikut kreativiti masing2.

3 comments:

zila norazila said...

salam syg leen..kita jew yg x pernah cuba kek velvet nie..salin resepi dah lama..tp x terbuat2 lg..he hehee..mesti sedapp kan.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Leen RVCC ni memang sedap.. warnyanya tu yang buat nampak dia kelesss gitu..:)

Qasey Honey said...

alahai comeiiinye RVCC tu...deco pon cntik...nmpk sedap sgt tu..tringin la nk rasa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...