Friday, 25 May 2012

Kek Lapis Cheese Persona

 Assalamualaikum...semua..n selamat pagi...dingin n sejuk je pepagi nie....almaklumla hujan renyai2....
Hari nie...Leen nak kongsikan hasil kejadian kek yang dah ramai bloger yang dah mencuba...atau mana2 yang terlepas pandang resepi nie...bolehla mencuba...memang sedap..terutama peminat cheese....

 Terbuatnya kek nie...sebab akak sulongku (gallery mamamimi) nie kata " sedap kek nie.....kau cubala"....dan dok show kat blog dia...peh...tergugat iman den...betul ke sedap?....maka semalam ku mencubala...hasilnya..memang sedap...tapi bagi tekak leen nie...kena makan sikit2...sebab ia cepat muak...dlm 2-3 ketul..kang ...waktu lain 2-3 ketul lagi...bru tak muak...

Kek nie sepatutnya guna brand Lee n perisa coklat...sbb dah dok tak menyabo...nak merasanya... ku bantai je pakai biskut marie brand HWA TAI kot n perisa coffee....sedap gak

Ini pulak versi untuk di makan....tapi anak2 Leen nie kurang gemar pulak..almaklumla..maknya jarang buat yang ada cheese nie...terkejut sekejapla anak tekak masing2....terkulat2 diaorang...hi..hi..nasib baik mama dia buat 1/2 adunan je....klu idakkk....jawabla sendiri ye...

Bagi sesiapa nak mencuba.... Leen sarankan buat 1/2 adunan dulu....first timekan..takut tekejut anak tekak tu....hi..hi....dan lebih sesuai buat malam...sebab kek nie lepas buat.... kena simpan dalam peti sejuk...dlm 6 jam gitu...baru boleh potong...tapi kalau nak buat siang pun boleh...lepas tu letak sekejap kat bahagian pembeku...ha..ambik kau...kejap je...lepas tu..boleh terus ngap...Selamat Mencuba...

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
sumber : Ryoazhar
rujuk: Azlita Masam Manis

Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Sediakan loyang berukuran 9x9 @ 7x7
Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan

Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
Dan terus susun dalam loyang
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
Tekan2 sikit permukaan tu
Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.

nota: susu segar tak sampai 500ml pun takpe...boleh agak2la...just untuk celupkan biskut tu je...
sapa2 dok rasa payah nak sukat susu segar tu 10ml @ 5ml(1/2 adunan) ..guna je..penyukat ubat batuk...lagi senang...

2 comments:

Qasey Honey said...

Leen...sedapnya cheese pesona tu...QH dh lama simpan resepi ni...tp tu la xterbuat2 lgi...hehe

ibundo said...

salam leen,
bundo pun dah lama sangat simpan resepi ni tak buat2.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...