Monday, 9 January 2012

Kek Pisang...

Dah lama buat kek pisang nie..cuma nak entri je..yang tak sempat...balik kampung hari tu ..mak kasi buah pisang..smpi umah tau jela...kang busuk pulak...banyak sangat aktiviti at umah ..he..he.smpi terlupa lak dengan pisang nie..husband pulak dok bising..akhirnya..aku buat la kek pisang nie..sekaligus merangkap untuk bekalan anakku pegi sekolah..Jom kita intai resepi ..dari rakan blog masakan..



Resepi Kek Pisang

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...