Happy birthday to u.....Happy birthday to En.Faizal...Happy Birthday to u....Selamat Hari Lahir abang..Semoga Kasih Sayang Abang terhadap Leen berkekalan hingga ke Syurga...Cewahh..hi..hi..
Hari ni..Hari Lahir My hubby n Kek simple ni..khas dibuat untuknya...
Semalam plan nak buat kek untuk my hubby...leh2 tengok kat dapur..telur dah habis..nak keluar malas..lepas tu dapat idea cari kek yang tak pakai telur...tinjau punya tinjau ..dapat satu resepi nie..tapi pakai yogurt..nak beli yogurt pulak..jalanla ke dapur Diana Sky blue...terjumpa la resepinya...maka Mama Leen pun cubala...memang berbaloi..moist n lembut je...masuk dalam peti ais lagi best....sesuai untuk menu petang dan anak-anak suka sangat....
Resepi: Super Moist Eggless Chocolate Cake
Bahan-bahan:
Loyang 6-7 inci
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
Bahan-bahan:
Loyang 6-7 inci
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk(dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco @ chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran @ minyak jagung
1 sudu kecil cuka @ jus lemon
Cara - cara:
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
2. Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan susu tepung, garam dan gula perang. Kemudian di kacau rata - rata.
3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanilla dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan- lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta hingga sebati.
5.Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 - 40 minit atau hingga masak.
6. Sejukkan kek setelah masak. Hiaskan dengan topping kegemaran.
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco @ chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran @ minyak jagung
1 sudu kecil cuka @ jus lemon
Cara - cara:
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
2. Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan susu tepung, garam dan gula perang. Kemudian di kacau rata - rata.
3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanilla dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan- lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta hingga sebati.
5.Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 - 40 minit atau hingga masak.
6. Sejukkan kek setelah masak. Hiaskan dengan topping kegemaran.
2 comments:
wah ! rajin la pulak..!
-no.232-
oh..akak sebelah ye...mestila..untuk suami n anak2...akak mesti dah cuba kan resepi nie...
Post a Comment