Friday 27 January 2012

Cupcake Coklat Lembut Chef Zubaidah




Hari Rabu lepas ...anak ku Si Faris dok sibuk suruh mamanya buat kek...sebab dia tak sabar sangat nak tampal gambar icing image 'CARS' kegemarannya tu...apa lagi aku buatla..jugak..sebab selagi tak buat ..bising memanjangla dia...
resepi Chef Zubaidah ni saya ambil dari blog kak Azlita..asal caranya kukus tapi..sebab resepi kata boleh bakar..maka aku pun cubala..dan hasilnya..memang lembut kek nie..dan sedap...Jom apa lagi cubala..

KEK COKLAT LEMBUT KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Resepi : along@myresepi
Sumber : Mas
**100 gm serbuk koko
**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak / minyak sayuran / butterdicairkan
**250 gm susu pekat
250 gm gula kastor -ita letak 200 gm aje
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder
Campurkan kesemua bahan bertanda ** dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
Satukan dengan telur yang di pukul tadi dengan mixer. Gaulkan bahan2 kering  dan campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dalam tin yang di lapik dan minyakkan. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Kek ini sesuai juga dibakar. Bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 170c.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan icing atau ganache.
Resepi Icing:
BUTTERCREAM

250 gm butter
250 gm krimwell
125 gm gula icing
200 gm golden syrup

Pukul butter dgn krimwell hingga putih. Ayak gula dan masukkan ke dalam butter dan pukul hingga licin. Gunakan speed perlahan.
Bila sudah licin masukkan golden syrup dan pukul dgn speed laju hingga adunan putih dan creamy.
Sesuaikan dgn warna pilihan anda.
* Saya guna separuh adunan je..buat icing nie..lepas tu golden syrup tu saya ganti dengan madu..dan..takde krimwell pun takpe..kalu untuk makan sendiri...bila digabungkan...sedap gak..he..he..anda cubala...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...