Wednesday 1 February 2012

Ikan Mabong Masak Kicap..

2 hari lepas buat resepi ni..nak N3 je yang tak sempat...masak kicap ni adalah masakan kegemaran anak - anak..kalu buat gerenti licin..Jom cuba..


Bahan:

3 ekor Ikan Mabong - digoreng kunyit
1biji bawang besar - dihiris
2 biji bawang putih - dihiris
1 inci halia
4 biji lada merah dan hijau
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
 air asam - sejemput asam jawa dicampur dengan sedikit air
sedikit serbuk perasa -secukup rasa maggi
sedikit lada hitam kisar

Cara:
1. Mula, lumur ikan bersama kunyit dan garam. Kemudian goreng.
2. Tumis halia, bawang, bila dan naik bau masukkan hirisan lada dan tumis sekejap.
3. Campur sedikit air. Bubuh sos cili, sos tiram, kicap, serbuk perasa dan garam.
4. Bila agak mendidih masukkan air asam. Kemudian masukkan ikan dan gaul bersama kuah tadi atau tuangkan kuah keatas ikan yang telah siap digoreng tadi.
5. Hidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...