Monday 16 January 2012

Kari Ayam Simple...tanpa santan


Sumber: Resepi Ibunda

Resepi:  Kari Ayam Simple

Bahan:
6-8 ketul ayam
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
sedikit kunyit hidup @ serbuk
3-4 sudu besar kari ayam
air asam
rempah tumis - kayu manis,bunga lawang
sedikit garam
Sedikit minyak
Perasa

Cara:
1. Basuh ayam sehingga bersih dan tidak berbau hanyir.
2. Blender bawang, kunyir,halia sehingga agak halus.
3. Masukan minyak dalam kuali.Tumis rempah tumis dan bahan yang diblender tadi.
4. Setelah naik bau, masukan kari ayam dan kacau lagi.
5. Letakkan sedikit air dan letakan ketulan ayam.
6. Kacau dan letakan air asam serta tambah air sehingga agak terrendam ayam tersebut.
7.Biar mendidih dn sesekali di kacau sehinggala..air kering dan pecah minyak dan tutup api.

Enak dimakan bersama nasi panas mahupun nasi himpit. Selamat Mencuba.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...