Thursday 5 April 2012

Congo Bars

Selamat Petang semua.....baru lepas makan tengahari nie...rasa ngantuk pulakkan....apa kata...kita bangun dan joget setempat..cewah...nie bersempena kek yang saya buat petang semalam....bilaa buat nie..teringat tarian tenggo...sebab lebih kurang je bunyinya..hi...hi..


Semalam dok ternampak N3 Kak 1....kek Congo Bar nie...terus teruja nak buat...kebetulan ada bahan2nye...chocolate chip pulak tinggal sikit...yang banyak chocolate rice...apa lagi ku belasah jela...

Kek nie memang senang nak membuatnya..tak perlu guna hand mixer ...just guna spatula dan kaup balik je..yang penting ada chocolate chip, gula perang dan hirisan badam...tu yang buat kek jadi sedap...bila gigit congo bar nie..terasa kerangupan bijian badamnya...memang sedap dan senang je membuatnya...rasanya lebih kurang macam muffin...


Bebudak pun suka....cepat je dia orang masukkan ke dalam mulut...sesuai untuk hidangan segera jika ada tetamu call...nak datang ke umah....


Resepi nie saya buat 1/2 adunan dari yang asal...sebab tengok macam banyak je...rupa2 bebudak suka...lain kali buat 1 adunanla jawapnya...Jom kita lihat resepinya...kalu nak tengok resepi asal serta asal usulnya...bolehla ke dapur Kak 1...

Resepi: Congo Bar

315gm tepung gandum
21/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
150gm mentega
300gm gula perang
3 biji telur B
1 sudu teh esen vanilla
300gm chocolate chip
100gm hirisan badam.

Loyang 10" x 10" dialas dan digris

Cara:
1. Ayak tepung, baking dan garam. Gaulkan bersama chocolate chip dan hirisan badam. Ketepikan.
2. Satukan mentega dan gula perang, gaul guna spatula hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.Gaul rata.
4. Masukkan campuran tepung, kaup balik hingga rata.
5. Tuang dan ratakan dalam loyang. Taburkan hirisan badam.
6. Bakar suhu 170C , masa 30 - 35 minit.

Resepi : 1/2 adunan

160gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam - kurangkan sikit
75gm mentega
150gm gula perang lembut @ soft brown sugar - leen guna
2 biji telur B
1/2 sudu teh esen vanilla
100gm chocolate chip - ikut suka
100gm hirisan badam. - ikut suka

Loyang 5" x 5" dialas dan digris

Cara:
1. Ayak tepung, baking dan garam. Gaulkan bersama chocolate chip dan hirisan badam. Ketepikan.
2. Satukan mentega dan gula perang, gaul guna spatula hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.Gaul rata.Masukan esen vanilla.
4. Masukkan campuran tepung, kaup balik hingga rata.
5. Tuang dan ratakan dalam loyang. Taburkan hirisan badam.
6. Bakar suhu 170C , masa 30 - 35 minit. Ikut oven masing - masing. Leen guna 8 minit pertama, 180C ...kemudian tukar 170C.

Test cucuk lidi satay pada kek selepas masak..jika licin..dah masak sempurna le tu...

Selamat Mencuba.


2 comments:

Qasey Honey said...

wah Leen dah cuba dlu yer...cmne rasanya...best x...mintak 2-3 keping...nak rasa jugak la...

leen said...

QH...cepatla cuba..memaang sedap...tak dpt nk bagi ..dah licin..hi..hi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...