Thursday 3 May 2012

Carrot Oat Cake

Assalamualaikum...

Buat kek nie...petang isnin lepas...cuma nak post ada sikit kemalasan melanda...tgh malam nie baru merajinkan diri...

dah lama nak dok merasa kek nie...sedap ke tidak...bila tgk cara membuatnya simple je...boleh caya ke nie..tapi ku cuba gak la...

 Inila rupanya...setelah dideko...bebudak nie pulak dok berebut suruh buh namanya...ku layan ajela...si faris pulak kata carot mama lukis tu mcam cili...nak tergelak aku...

 kek carot setelah dipotong...mula2 makan macam ada yg tak kena je...kacang walnut tu macam tak rangup..ke memang mcm tu?....entahla...tapi bila lama2 makan sedap gak kek nie...rasanya next time kena bakar dulu kot kacang tu...budak2 pulak suka je..husband kata emmm sedapla...

gabungan cheese cream frosting nie..dengan kek lobak memang sedap...kek nie..bila dibiarkan lama semakin sedap tau...
Resepi nie ambil dari blog kak ita...pertama kali nie cuba tak bubuh serbuk kayu manis n serbuk buah pala...takut bebudak tak suka...

resepi nie guna spatula je..tak guna hand mixer...tapi alhamdulilah menjadi gak...

Resepi: Carrot Oat Cake
Rujukan: Blog Azlita - Masam Manis

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum *
1 sudu kecik baking powder *
½ sudu kecik soda bicarbonate *
½ sudu kecik garam * (semua bertanda * disatukan & ayak)
1 sudu kecik serbuk pala * - x bubuh
1 sudu kecik serbuk kayu manis * - x bubuh
2 biji telor gred A
¾ cawan minyak jagung - try guna minyak masak je
¾ cawan gula halus
1¼ cawan carrot sagat ( guna kitchen paper towels untuk perapkan airnya)
½ cawan nenas tin (cincang kasar2 & toskan) - x bubuh - tukar kismis
½ cawan oats
½ cawan gajus - ita guna pistachio (bakar sekejap) - tukar almond tpi x bakar

Cara membuatnya:
Panaskan oven 180C. Kemudian ambil loyang empat segi 7x7inci dan letak sedikit minyak dan dialaskan dengan kertas minyak. Jika tidak, tabur sedikit tepung setelah diminyakkan acuan itu.
Telor dicampur bersama minyak dan gula. Dikacau kira2 lima minit hingga sebati. Kemudian masukkan semua bahan yang telah diayak. Kacau hingga sebati guna spatula. Kemudian masukkan oats, carrot dan nenas dan gaul lagi dengan spatula. Akhir sekali masukkan kekacang yang telah diramas sedikit hingga pecah2.
Tuang ke dalam acuan dan masukkan ke dalam oven. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam.



Bahan cream cheese topping:
½ ketul mentega
½ ketul philadelphia cream cheese
beberapa titis vanilla
3 sudu besar gula icin
2 sudu besar  whipping cream


Cara membuat cream cheese topping:
Satukan semua bahan2 dan putar sampai sebati dan halus. Saya putar guna tangan. Kemudian sapu atas kek yang telah disejukkan terlebih dahulu. jika terlalu pekat dan susah nak disapukan atas kek, tambahlah sedikit susu segar.

4 comments:

zila norazila said...

salam leen
kek nie kita x pernah cuba lg..mesti sedap kan..:)

leen said...

tekejut den..ada orang komen pagi2 nie...hi..hi..salam pagi zila...memang sedap...apalagi cubala zila...

Qasey Honey said...

wah ade kek jugak kat sini...kemain cantik lagi deco keknya tu...klau QH xgeti nk buat buat carot yg comeii tu...yg pasti mesti sedap kek ni...

sammo said...

Wahh.....rajin mendeco kek, hahaha....carrot cam cili ke.... Ok gak tu,aku x oenah buat deco2 kek ni, sape plak nak mkn huhu....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...