Tuesday 17 January 2012

Apam Mekar Simple

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari nie..saya nak tunjukkan Apam mekar yang saya buat semalam...tak sangka menjadi pulak..walaupun  salah tengok resepi..resepi 2 biji..saya letak 1 biji..manakala susu segar ..saya tukar susu cair sebab itu je ada kat rumah..dan tak sabar pulak nak membuatnya..sebenarnya berkira - kira juga nak membuatnya..sebab tak ada bekas yang berlubang...untuk buat apam mekar.....tapi bila dok tengok gambar dan resepi dari kak CT Delima ..bahannya simple dan gambar apamnya mcm dari bekas kuih lompang ..terus je saya mencuba..untung - untung kot menjadi..berdebar - debar jugala bila time nak membuka kukusan tu selepas 15 min...sekali buka..wahhh..menjadi rupanya..sukanya hati..menjadi gak...Jom kita tengok kejadiannya..


Pada sesiapa yang ingin mencuba resepi nie..saya sarankan cuba setengah adunan dulu..sebab dapat banyak dalam 60 biji lebih..cup kecil..dan guna piping bag semasa mengisi apam...saya guna sudu agak lambat nak masuk dalam acuan..tak sabo rasanya..kerana adunannya agak pekat...dan lambat mengalir...mungkin kalau ikut resepi betul..iaitu guna 2 biji telur dan susu segar..mungkin berbeza...apa - apa pun..mungkin saya akan cuba lagi....dan Apam nie mempunyai teksturnya yang agak padat tapi gebu..dan sesuai minum sambil cecah dengan air kopi..he..he..Jom kita layan resepinya...minta izin kak ct delima ye..saya copy resepi tu disini...

Apam Mekar
Resepi dari Hanieliza

Bahan-bahan:
250 gm gula
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
Pewarna biru dan purple
Acuan kertas

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna biru dan purple dalam setiap adunan dan 1 adunan lagi dibiarkan dalam warna asal.
7. Masukkan adunan dalam plastik piping bag utk setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap adunan berwarna kedalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalam acuan apam dan kukus selama 15 minit dengan api besar.
10. Bila telah masak, angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum dihidangkan.

Nota:
Jika tak suka warna-warni, atau tak suka warna biru dan purple, boleh gunakan warna pilihan sendiri.

2 comments:

Kak Vit said...

As-Salam.. jemput singgah blog saya tentang kesihatan, kecantikan dan penyusuan ibu..
http://rafaliah.blogspot.com/2012/01/lagi-kisah-seorang-ibu-yang-teruja.html
terima kasih (^_^)

leen said...

ok..tq..kerana sudi menjenguk blog saya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...