Thursday 2 February 2012

Hidangan Zaman Kanak2: Part 2

Resepi: Sambal Asam Tempe Berlada ala Jawa

Resepi nie..pun mak Leen selalu buat..kerana ia cepat dan mudah..terutama kalu ada tetamu datang..make sure ada bahannya la kat peti ais..bila di tumis..pehh..semerbak baunya..memanggil2 perut tetamu yang datang minta diisi..he..he..Sapa yang suka tempe..cubala...


Bahan - bahannya:

Sekeping tempe - yang dalam plastik tu..
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
lada besar - merah dan hijau - jumlah ikut suka lagi banyak lagi powerr
sejemput ikan bilis - ditumbuk
air asam - sejemput asam jawa dicampur dengan sedikit air
1 sudu kecil garam
sedikit serbuk perasa - jika suka


Caranya:

1. Tumis bawang, ikan bilis dan lada hingga naik bau.
2. Masukkan tempe yang telah dihiris kecil. Gaulkan.
3. Masukkan air asam, garam dan serbuk perasa.
4. Tunggu hingga mendidih dan air asam nampak dan menyerap pada tempe tu, kemudian tutup.
5. Hidangkan.

Sedap dimakan bersama ikan masin......Tip menu begini..tak boleh banyak sangat lauk sampingan lain..
nanti tak rasa feel dia..he..he..sesuai juga dibuat lauk masa bersahur..tapi jangan banyak lada kang pedih perut pulak...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...