Thursday 2 February 2012

Hidangan Zaman Kanak2 - Part 1

Resepi: Sotong Tumis Hitam Berlada

Hai..selamat pagi..hari ni..saja nak tayang hidangan dah lama buat cuma tak sempat n3 kat sini..Resepi nie..selalu mak leen buat masa kecik-kecik dulu...sekarang husband n anak - anak pun suka...resepi nie tentu ramai dah buat..tapi leen saja post kat sini buat kenangan...resepi nie main agak2 aje...


Bahan:
Sotong - anggaran 10 ekor (sedang) - tinggalkan dakwat hitamnya dalam 4 biji
1 biji bawang besar - dihiris
2 biji bawang putih - dihiris
4 lada besar merah dan hijau - dihiris
1inci halia
sedikit kunyit
1 sudu kecil garam
1 sudu besar sos tiram
sejemput asam jawa campur sedikit air (air asam)
serbuk perasa - Cukup Rasa Maggi

Cara:
1. Siang sotong hingga bersih dan tinggalkan hanya 4 dakwat hitamnya sahaja..sapa nak lebih pun boleh.
2. Tumis bawang merah,bawang putih, halia dan lada besar hingga naik bau.
3. Masukkan sotong, gaulkan dan biarkan seketika hingga keluar airnya dan mendidih.
4. Bubuh kunyit, garam, sos tiram dan serbuk perasa.
5. Air sekali masukkan air asam dan tunggu hingga mendidih dan masak.
6. Hidangkan.
Enak dimakan bersama nasi panas. Nyum..nyum..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...