Thursday 5 April 2012

Asam Pedas Johor Daun Kunyit

Assalamualaikum...dan Selamat Pagi...hari ni dapat juga leen menembusi blog nie...dah banyak kali cuba asyik tak boleh jugak...try guna laptop lagi satu baru boleh...nape lak dgn laptop den tu...ingatkan masalah internet ke google ke...tgk blogger lain boleh lak post...agak eh.. laptop lamo den tu gaknye...problem..

Ok...berbalik menu kita hari nie...nak tayang ..cehh...tayang tu...Asam Pedas Johor...kalu orang johor...mesti favorite nie....kalu Leen suka kuah tu pekat sikit baru power....Jom intai resepinya...


Asam Pedas Johor nie...kebiasaanya letak daun kesum...atau bunga kantan...tapi mak Leen kekadang letak daun kunyit bila buat asam pedas ikan mayong...fuhh...balik kampung ari tu...mak buat....terus tak hingat berapa kali menambah...

Bila teringat kesedapan asam pedas mak tu...tu yang try guna daun kunyit..tapi bukan ikan mayongla...tak silap ikan jenahak kot...hihi..bab jenis ikan nie ...fail sikit...sbb kecik2 jarang gi pasar...nantila yek..den confirmkan..tapi memang sedap...sesekali letak daun kunyit nie...dengan bau harum daun kunyit tu bersatu dengan kuah asam pedas...fuh...meleleh air liur...terus je menambah nasi...hi.hi..cik abang pun suka.....

Resepi: Asam Pedas Johor

Bahan utama:
1 ekor ikan jenahak ( dibersihkan)
sedikit garam
1 sudu besar asam jawa dicampur dengan sedikit air
1 sudu besar gula pasir
sedikit perasa jika suka
2-3 helai daun kunyit
sedikit air
sedikit minyak untuk menumis

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 inci halia - ikut suka
2 inci kunyit hidup @ 1 st serbuk kunyit
Cili kisar - 3-4 sudu besar
sedikit belacan


Cara:
1. Kisar bahan kisar diatas.
2. Panas minyak dalam periuk dan masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga naik bau dan air kisar tu mengering sedikit.
3. Masukkan cili kisar dan kacau semula.
4. Masukkan ikan dan gaulkan sebati.
5. Masukkan air asam dan sedikit air hingga paras ikan sahaja..untuk pastikan kuah tak cair.
6. Letakkan sedikit garam, gula dan serbuk perasa. Tunggu hingga mereneh.
7. Masukkan daun kunyit dan tunggu hingga mendidih..perasakan kuahnya..lengkapkan apa yang kurang.
8.Bila dah masak dan siap untuk dihidang.

Selamat Mencuba.

Tips: Nak kuah sedap..cari ikan segar..guna kunyit hidup..halia bagi lebih sikit...cili kisar buat sendiri...belacan cari yang power....utk resepi nie..Leen tambah sikit ikan bilis..bagi dia lemak sikit...boleh gitu? Kuah tu jangan cair sangat agak2 nampak badan ikan sikit..okla tu..

Tips: Cili kisar @cili kering kisar nie nak senang masak...buat banyak2 simpan dalam peti ais. Nak tahan lama cili kisar nie...kalu tak ia berbuih dan berkulat kan....masa nak blend tu...guna air masak ye...baru dia tahan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...