Wednesday 7 November 2012

1st Birthday..Sofia....& Devil's Food Chocolate Cake

Assalamualaikum....


 Apa khabar semua...lama dah tak bersiaran ye....almaklumla...busy je memanjang....(apa yg busynye pun tak tau)...25 Oktober 2012 hari tu..genapla usia setahun anak bungso ku Nur Fatini Sofia dan menyambutnya buat pertama kali bersama abang2 dan kakaknya...senyumje kejenye dia... selepas sambut birthdaynye tempohari sampaile ke hari ni....




Silap pilih kekla pulak untuk birthday dia..kek devil ku buatkan untuknye.....ish..ish....emmm mintak2 semoga anak  ibu nie jadi anak yang soleh dan sentiasa dibawah lindunganNya...amin...




 tengok tu...terpegun tengok lilin tu menyala...



abg dan kakaknya posing..dia dok belek kek tu je...hi...hi



Kek yang tak berapa menjadi....hu..hu...tak tahu silap kat mana..mungkin nk cepat buat kot...bahagian coklat tu..kurang manis dan agak padat keknye... memang cam tu ke?..sebab tk penah rasa yg sebetulnye...buat kekawan...yg berminat boleh la menjengok ke dapur  masam manis yg menjadi kek kegemaran kak ita nie...jom tengok resepi..



DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Rujukan : Yatie, Masam Manis 



Bahan Kek Coklat 
2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam


Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang ukuran 9 inc.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.

Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan  kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanili estract.
Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam ~ ita tak letak
1 sudu besar golden syrup ~ ita tambah
1 sudu teh paste vanila ~ ita tambah


Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair 
Angkat dan sejukkan

Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. Ita masukkan dalam piping bag dan paipkan atas kek.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras

Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas  dapur. 
Lap mata pisau dan potong. 


~ Selamat Mencuba ~


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...