Thursday 8 November 2012

The Best Moist Chocolate Cake Ever...

Assalamualaikum...



BEST MOIST CHOCOLATE CAKE EVER

Rujukan: Azie Kitchen



Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
2 biji telur saiz A
1 tsp garam
1 cawan buttermilk
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 tsp vanilla extract

1 cawan air mendidih (boleh letak coffee/nescafe)


Cara Penyediaan :

Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).
 
Lenser loyang 9 x 12 dengan oil dan tabur dengan sedikit tepung. Saya guna 10 x 10. Atau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.
 
Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. Perlahankan kelajuan, masukkan air mendidih sambil terus diputar. Naikkan pada kelajuan sederhana dan teruskan memutar hingga sebati.
 
Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya. Jika cup cake, dalam 22 - 23 minit dan pastikan menggunakan cawan kertas cup cake.
 
Cucuk kek dengan lidi atau pisau. Sekiranya pisau atau lidi yang dikeluarkan bersih, maknanya kek telah masak. Sekiranya terdapat adunan kek yang masih basah melekat pada pisau atau lidi, bakar lagi kek dengan tambahan masa 5 minit dan uji lagi selepas itu sehingga kek masak sepenuhnya.

Sejukkan kek sebelum dinikmati atau dihias.
 
 
 
Cara saya:
 
Oleh kerana saya cuma ada hand mixer...saya ubah sedikit langkah membuatnya....
 
1. Mula2, ayak tepung, soda,baking powder dan serbuk koko dibekas lain dan sebatikan.
2. Pukul telur dan gula dahulu hingga kembang.
3. Masukkan vanilla ekstrak dan garam.
4. Masukan tepung berselang seli dengan buttermilk.
5. Masukkan minyak mazola dan pukul lagi seketika.
6. Last sekali, masukkan air yang mendidih dan pukul lagi seketika.
7. Tuang dalam bekas dan bakar pada suhu 170 - 175C selama 1 jam.
 
Nota: Langkah diatas dibuat selepas kegagalan pertama membuat kek nie..dengan cara memasukkan semua bahan dan terus putar guna hand mixer. Cara orang putih tu mungkin boleh diikuti jika guna stand mixer seperti kitchenaids...etc..
 
Hasilnya pada saya...kek menjadi gebu dan lembut...
 
~ Selamat Mencuba ~


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...