Thursday 12 July 2012

Chocolate Oreo

Assalamualaikum....semua..



 Hari nie..nak tayang first time buat coklat sendiri....dah lama dah buat nie...cuma lambat je nak mengupload nya....dulu tengok masa Kak Ita Masam Manis tayang kat blognya tergoda nak buat ....tapi acuannya pulak takde.....bila dah beli acuan walaupun tak sama mcm Kak Ita...apalagi terusle ku membuatnya...dan..taraaaaa ...inlah hasilnya...sori ye..gambar kurang memuaskan...maklumla..pakai camera handphone...

Bila dah buat tu...bila rasa je...mak aiii..tobalnya coklat nie...manis pulak tuu....kepada semua pengunjung kalo nak cuba buat...saya sarankan...cari acuan yang nipis sikit atau coklat tu bubuh sikit je..jangan tebal sangat...yang saya buat nie...tebal sangat saya rasa...tu yang cepat muak..nak perabihkan...satu pun terkulat2...maklumla..tekak dah veteran...hi..hi..yang peliknya pulak anak2 bantai ngap je...tak muak ke jang oi?....

Lagi satu...next time ..try guna biskut lain..sebab cream oreo tu pada tekak Leenla kan..manis sangat bergabung dengan milk chocolate...lagi la...sapa nak cuba tu....try guna biskut lain..kalu nak guna biskut tu gak...buangla cream tu atau try guna dark chocolate...sapa masih tak caya?...cuba buat..memang manis...
Jom lihat resepinya...


COKLAT OREO
By : Chef Amer
Rujukan : Buku Terokai Rahsia Coklat
Sumber Blog: Masam Manis

300 gm coklat susu kompaun
1 bungkus biskut oreo
Edible Imej secukupnya.

Coklat susu kompoun di racik halus
Cairan coklat susu kompaun secara double boiler
Bila dah cair angkat, lap dasar bekas supaya tiada air menitis.
Masukkan coklat dalam piping bag

Mula-mula sediakan acuan.
Pastikan acuan ini di bersihkan dan pastikan juga ianya kering.

Paipkan coklat yang telah di cairkan dalam acuan 1/3 sahaja
Kemudia ketuk-ketukkan acuan  atau hentak-hentakkan acuan supaya semua gelembung udara keluar

Selepas itu, susunkan biskut oreo.
Tekan-tekan sedikit biskut oreo supaya dia masuk ke dasar  sedikit.

Kemudian paipkan semula baki coklat tadi hingga penuh.
Hentak-hentak lagi acuan untuk meratakan permukaan dan mengeluarkan gelembung udara.
Jika ada yang tak rata nanti ratakan ya.. tekan-tekan sikit.

Simpan dalam peti ais hingga mengeras.
Setelah keras keluarkan dari acuan.
Jika ada lebihan coklat, potong dengan pisau yang halus dan tajam matanya

Sediakan Edible Imej yang kita suka.
Sapukan sedikit coklat di belakangnya.

Kemudian lekatkan pada permukaan coklat kita tadi
Kemaskan.


3 comments:

zila norazila said...

salam leen..owhh manis sgt yer..zila baru nk try ..kena tukar biskut lain la nmpaknya kan..bdk2 mmg la laju jew..klu zila pun x minat manis2 nie

leen said...

Salam Zila..Tq sudi komen...pada tekak akakla manis...tapi kalu nk guna biskut oreo boleh gak...buang cream dia...jgn risau rasanya mungkin seimbang sebb milk choc tu dah manis dan campur dgn rangup pada biskut tu..tryla..

Anonymous said...

saya cadangkan gune dark coklat.. sbb dark coklat tak manis.try la. biskut tak payah tukar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...