Friday 5 October 2012

Puyuh Masak Goreng Kicap Sos Berlado

Assalamualaikum...


Hari nak persembahkan...puyuh masak kicap yang leen masak tempoh hari...emm memang sedap..bebudak nie pun suka je makan...asalnya nak masak lemak cili api tapi santan pulak dah habis..maleh pulak nak gi kedai..maka bertukar menu si puyuh nie...

Masak kicap nie main agak2 je ye...sebab dah biasa masak cam gini..org kata (campak2 je) bila nak dimemorikan nie yang terkial2 dok nak mengingat bahan2 nya..apa pun kalu ada terkurang jgn risau..gerenti jadi nye...try n errorla ye..hi..hii...kalu kek tu lain lah..gamak nyee..Jom tengok resepinya...

Bahan2:
3 ekor burung puyuh dibelah dua dan dibersihkan.
 1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
sedikit halia dihiris
1 sudu besar lada merah kisar
1 biji lada besar dihiris kasar
sedikit sos lada/ sos tomato
sedikit kicap
sedikit garam
sedikt rempah tumis - kayu manis,bunga lawang dsb.
sedikit air
sedikit minyak utk menumis

Cara:
Mula2 goreng puyuh tersebut dengan kunyit dan garam.
Tumis bawang, halia dan rempah tumis hingga naik bau.
Masukkan lada kisar dan kacau seketika.
Masukkan sedikit air, bila dah mengelegak...masukan garam, lada besar dan puyuh. Gaulkan sekata. Kemudian masukan sedikit sos dan kicap.
Gaulkan rata, bila dah sekata tutup api dan siap dihidang.

Jika hendak senang..goreng puyuh dulu. Lepas tu baru buat sos kicap...bila dah masak sos tu...terus curah di atas puyuh tersebut.

Selamat Mencuba ye...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...