Friday 16 November 2012

Nasi Ayam Ipoh...yg simple je...

Assalamualaikum....

 
 
 
Apa khabar semua....sibuk nampak.....almaklumla bila bebudak nie cuti sekolah...rumah masya allah tunggang langgang jadinya..dah kemas sepah balik...macam tula...budak-budak nie...bila buat sepah kat dalam... luar rumah pulak dikerjakannya....tu belum lagi kengkawannya datang bermain kat luar rumah nie...riuh rendah jadinya....sabau jela...
 
sempena cuti sekolah nie..ha...saya dah tetapkan kat anak2 nie....boleh keluar rumah bermain kul 11...sebelum tu kenala sarapan...buat latihan sikit...kalau dilayan memang budak nie..ingat nak main je...tambah lagi dugaan kawan2 dtg awal pagi...ajak main...
 
okla kita tinggalkan cerita pasal anak2 den nie ha..kejap..kita layan menu masa cuti deepavali ari tu...dimana direquest oleh cik abang nak makan lauk yg jarang aku masak.....apalagi aku teringat kat resepi kak ita masam manis nie...terus je ku mulakan projek memasak nie dengan penuh kasih sayang...cewahhh ha..ha..Jom masak...
 
Sebab nak cepat makan.... ku pilih resepi nasi ayam yg agak senang dan cepat penyediaannya...lebih kurang 1 jam gitu...Pada blogger kak ita..mohon saya tepekkan resepi nie kat sini pulak ye....tq
 
Nasi Ayam Ipoh
Rujuk: Masam manis
 
Mula-mula....sediakan...
 
Sup Ayam
 
air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang dipotong dadu
1 sudu besar serbuk lada sulah

Masukkan semua bahan kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah ke dalam periuk.
Tutup periuk dan masak hingga didih.
Selepas air mendidih, masukkan ayam.
Biar ia masak selama 20 minit.
Selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
Ketepikan ayam.
Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah.
Kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di tambah lagi air biasa.
Masak hingga didih.
Perasakan sup dengan garam secukup rasa.
Untuk menghidang hiaskan dgn taburan daun sup atau daun bawang dan juga bawang goreng.


Ayam Bakar atau Goreng

1 ekor ayam
3 biji bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu

Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar.
Masukkan bahan yg telah di kisar dan semua bahan2 lain kedalam mangkuk
Kacau2 rata dan perap ayam lebih kurang 1/2 jam.
Selepas ayam diperap, boleh lah digoreng atau di bakar dalam oven.
Kalau nak goreng jgn goreng terlalu lama agak2 warna dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
 
 
Nasi Ayam
 
4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
3 helai batang daun bawang - ambil bahagian batang bawah yg ade bebawang sekali.
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega

Masukkan majerin dalam periuk elektrik atau periuk nasi.
Biar ia mencair, kemudian masukkan halia dan bawang putih yg telah dikisar, tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan.
Bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan, kacau rata
Kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam.
Tutup periuk nasik
Tanak nasik seperti biasa hingga nasik masak.


Cili Merah
 
10 - 15 biji cili burung atau cili api
6 biji cili merah
sedikit halia - ambil dari rebusan sup
5- 6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi atau nipis
sedikit air dari air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya

Cara penyediaan cili yang sangat mudah
Masukkan semua bahan didalam blenderkecuali limau kasturi
Kisar halus.
Bila dah siap perahkan limau kasturi dan kacau rata
 
 
 
Cili Kicap
 
5 biji cili burung
sedikit halia (ambik dari rebusan)
4/5 biji bawang putih
kicap secukupnya
air rebusan ayam secukupnya
tepung jagung dibancuh dgn air secukupnya - utk memekatkan


Cara penyediaan kicap
Blend semua bahan kecuali tepung jagung.
Selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur.
Agak-agak dah panas, boleh lah di masukkan tepung jagung yang telah di bancuh dengan sedikit air utk memekatkan kuah.

Nasi Ayam ni boleh lah di hidangkan bersama hirisan timun, hirisan tomato, daun salad, taburan daun bawang dan daun sup serta sedikit taburan bawang goreng. Memang sedap!
 


Cik abang pun kata sedap takyah pegi Ipoh..hi..hi...aku buat simple je tak letak hiasan apa2 pun sebab bebudak nie bukannya makan pun timun, tomato tu...leh2 kang maknya juga yang kena perabihkan..

ok..Selamat Mencuba ye....

1 comment:

cik abang said...

sodap yo...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...