Wednesday 7 March 2012

Gulai Lemak Lobak Kentang

Hai ...Selamat Petang semua...tengah hari tadi masak Gulai lemak nie...teringat mak atuk dulu masak kat kampung tapi dia letak betik muda...kat sini mana nak cari betik muda...maka saya pun cubalah pulak guna kentang dan lobak...menjadi gak...bebudak pun suka...resepi ni..sesuai untuk sesiapa yang nak masak dan nak makan cepat...apalagi cuba..jangan tak cuba...


Gulai nie saya lawan dengan telur bistik...sebab kesukaan anak - anak...kalu ornag tua lawan dengan sambal belacan ke sambal tumis ke....memang terangkat...

Resepi: Gulai Lobak Kentang

1 biji kentang - disagat halus
1/2 biji lobak merah - disagat halus
1/2 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang putih
sejemput ikan bilis ditumbuk
sedikit garam
santan segera - 1 kotak
1 keping - asam keping
sedikit perasa - jika suka

Cara:

1. Buang kulit lobak dan kentang. Kemudian disagat halus.
2. Tumis bawang dan ikan bilis. Setelah naik bau masukkan santan dan campur sedikit air.
2. Masukkan lobak dan kentang yang telah disagat halus. Tunggu hingga mendidih..sementara tu sesekali di kacau kuah tersebut.
3. Masukka garam, perasa dan asam keping.
4. Bila dah mendidih...tutup api dan hidangkan.


2 comments:

Gallery MamaMimi said...

Lodeh ke tu...nasi impitnye mane

leen said...

nie...adik lodeh..sebab tu takde nasi himpit..nasi tanak adalah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...