Tuesday 27 March 2012

Talam Sagu @ Talam Tokyo

 Assalamualaikum dan Selamat Petang semua...hari nie tayang kuih talam yang saya buat petang semalam....ambil dari blog Kak Yatie....sebenarnya kuih nie lapis tiga..tu yang jadi lapisan atas tu menebal semacam je...sepatutnya lapisan atas ada 2 warna...tapi malas pulak nak buat dua warna... tu yang jadi tinggi tu...
Sebenarnya mencuba resepi nie..masa awal bulan hari tu ...balik kampung..mak cik sedara bagila kuih talam nie...sedap..lemak2 masin dan lembut je kuihnya..smpi habis kuih tu...saya ngan adik beradik berabihkan...nak minta resepinya...emmm rasanya..tunggu hari yg sesuai untuk memintanya...

Bila cari2 resepi kat blog masakan terjumpa kak yatie punya..tu yang dok  mencuba...ok gak...cuma tang lapisan sagu tu agak kenyal...tak lembut mungkin next time kena lebihkan santan n kelapa parut kot....resepi asal ada campur su on...tapi macam tak lalu pulak tekak nie...kalu cmpr su on tu...tu yang tak letak tu...tapi resepi nie masih tak sama dgn mak sedara buat...hu..hu..tapi kalu pengunjung nak cuba rasanya ....apa salahnya...nie dia resepi Talam Sagu...Selamat mencuba....

saya sarankan try resepi talam tokyo kak yatie yg lain...sbb resepi nie macam ada kekurangannya...saya pun akan cuba resepi talam tokyo lain..sehingga jumpa yg sedap kat tekak nie...

Resepi: Talam Sagu @ Tokyo
Sumber: blog Kak Yatie

Bahan Utk Lapisan Bawah
  • 1 cawan sago (cuci dan toskan) - next time nk try rendam sekejap...
  • 1 paket suon (bungkusan kecil, di rendam dan dipotong)
  • 1/2 cawan kelapa parut - next time ..nak lebihkan
  • 1/2 cawan santan - next time nak lebihkan
  • secubit garam.
Cara-Cara
  1. Cuci sago sebentar dan toskan. Rendam suon berasingan dan potong kecil.
  2. Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang 8" yang telah dioleskan dengan minyak. Saya alas plastik dan oleskan sedikit minyak. Kukus selama 15 minit dan tekankan dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
Bahan Utk Lapisan Atas
  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung hong kue
  • pewarna kuning dan hijau
Cara-Cara
  1. Campurkan semua bahan dan blend rata.
  2. Tapis dan bahagi adunan kepada dua bahagian.
  3. Satu diwarnakan hijau dan satu lagi diwarnakan kuning.
  4. Tuangkan adunan kuning ke atas lapisan bawah (cakar2 sedikit lapisan sago tu, dan kukus selama 10 minit.
  5. Kemudian masukan adunan hijau dan kukus selama 20 minit lagi. Padamkan api dan biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong. Sedia dihidang.
Bahagian lapisan atas rasa2nya next time kena kurangkan separuh sebab tebal sangat...ikut resepi asal memang kak yatie buat 2 lapisan...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...